20110201

Populære lesebrett

Eirik Newth skriver at "Amazon nå selger flere Kindle-ebøker enn paperbacks (Kindle passerte hardcoversalget ifjor sommer). I praksis betyr det at 45% av alle bøker som selges på Amazon, er digitale", Les hele innlegget her.

Amazon.com har gjort suksess på et bra lesebrett som koster i overkant av tusen kroner. På det kan man lese Artikler/PDF-er. Oppretter man en Amazonkonto kan man enkelt kjøpe bøker fra brettet (man kan da velge blant 500 000 titler). http://www.amazon.com

I Norge er bare det to e-bok aktører (resten av bransjen sitter på gjerdet): Nasjonalbiblioteket (Bokhylla.no) og CappelenDamm (Digitalbok.no). Noen av disse bøkene kan lastes ned som PDF og leses på Kindle lesebrett (men de fleste kan ikke det). Og det er dette med at ulike aktører bruker ulike format som ikke lar seg kombinere som er det store problemet.

Jeg tror ikke at Lesebrett helt vil erstatte papirbøker i fremtiden, men det vil nok for mange være et godt supplement til papiret.

5 kommentarer:

 1. Nå er det jo en gang slik at Amazon med sitt Kindle har sperret tilgang til alle andre bøker enn de de selv selger. Dermed er norske bøker (på ePub) utelukket fra disse lesebrettene. Det er jo synd, men de har jo supsidiert brettene, og skal tjene penger på bøkene. For meg var Kindle uaktuellt på grunn av dette, så jeg valgte en Cybook Orizon. Og CappelenDamm kommer stadig med nye ebøker på norsk. Nylig komm to nye forlag på plass.

  Ellers viste en studie nylig at de som nå hadde kjøpt lesebrett, leste 65% mer bøker enn før.

  SvarSlett
 2. Takk for gode poeng, Steena! Spenennde å lese dine refleksjoner rundt Cybook Orizon på bloggen din (som jeg nå legger lenke til fra vår blogg). Grunnen til at UBA valgte Amazon Kindle i dette prosjektet er at vi gjorde en undersøkelse av hvilken aktør som best dekket engelskspråklig pensum (bøker) som gis ved UiA. Amazon vant og kan tilby ca 20 %. Så er det mange aktører som konkurrerer/holder hverandre ute og det er absolutt er problem. I tillegg fins det svært få norskspråklige ebøker som er aktuelle som pensum ved UiA så langt. Men når norske høgskole- og universitetsforlag kaster seg på ebokbølgen, skal vi ta en ny vurdering av hvilke brett som er aktuelle. Kanskje det blir Cybook Orizon?

  SvarSlett
 3. Med "vår blogg" mener jeg lesebrettuia.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Jeg fikk et Kindle lesebrett her forleden, den minste typen. Jeg har forsøkt å forstå hvordan det fungerer. Det var en svært fyldig bruksanvisning som ikke var helt lett å finne ut av.

  Min hovedinteresse er å laste ned bøker fra Internett, ikke å kjøpe fra Amazon. Grunnen er at nettet her hvor jeg bor, har liten kapasitet (Edge, ikke 3G). Det stod imidlertid ikke mye om hvordan man skal laste ned gratisbøker i bruksanvisningen (forståelig nok - Amazon skal jo tjene penger). Jeg forsøkte å laste ned bøker fra gutenberg.org, men fikk det ikke til.

  I bruksanvisningen stod det at skal man selv laste ned bøker fra nettet for å lese på Kindle lesebrett, har man to formatmuligheter: PDF og .text.

  PDF: En del av bøkene på gutenberg.org er i PDF-format, men formatet er ikke bra for Kindle-lesebrettet den lille typen) – enten blir bokstavene for små eller så må man snu siden 90 grader, men da blir det veldig lite av teksten på siden som blir synlig. Skal man lese PDF-dokumenter, bør man ha et Kindle lesebrett med større skjerm.

  .text: Alternativet er .text-formatet. Det text-formatet jeg fant på gutenberg.org er ikke kompatibelt med Kindle. Det jeg fant ut at jeg måtte gjøre da, var å laste ned bøkene i tekstformat (for den enkelte bok på gutenberg.com står det rett under HTML, Kindle osv). Så kopierer jeg teksten og limer den inn i Word (jeg lagrer IKKE teksten i Word) for så å lagre den i Plain text på PC. Da kan jeg overføre boken til Kindle. Det fungerer bra.

  Riktignok er gratisbøkene fra gutenberg.org eldre bøker, men det er utrolig mye lesverdig her. Mest engelsk, men også mye på andre språk. Knut Hamsuns Sult er å finne i norsk språkdrakt som en av de få norske bøkene.

  SvarSlett
 5. BEDRE MÅTE FOR OVERFØRING FRA gutenberg.org:

  Etter litt tankearbeid (jeg liker ikke noe særlig å tenke på dataproblemer) fant jeg ut at det var en måte å overføre bøker i Kindle-format fra gutenberg.org til lesebrettet.

  Her er oppskriften:

  • Gå inn på gutenberg.org og last ned boken i Kindle-format
  • Fra boksen ”Nedlastinger” som nå kommer opp på skjermen, høyreklikker du på filen du vil overføre. Velg ”Åpne mappen med filene”
  • Her er den aktuelle filen merket (highlighted). Nå er det bare å trekke denne filen over til ”documents” på Kindle (F:) . Lesebrettet må være koblet til PC-en

  Det er altså ikke slik at Amazon har sperret tilgangen til de bøkene de ikke selger selv.

  Denne lille "oppskriften" kan med fordel formidles til andre.

  SvarSlett