Bådane, åh mågane, åh pigane, åh snellane, åh krøllaneåh plommegraud bag tyllgardin, åh terneskrig, åh hvidehus i hver ei vig, åh...
Sørlandsvisane hyller den koselige, bølgeskvulpende og harmoniske sørlandssommeren. Men er det ikke noe som skurrer der inne i sommerparadiset? Sommerferietid kan være et minefelt av utilfredstilte forventninger, sviendebrennmanneidtreff og skorpe på leverposteien. Det koselige og gitarklimprende lydsporet til egders liv, kan være ganske irriterende igrunn. Og at det i andre vers alltid dukker opp ei sød lida fortrøllande pigelill, iført tynt kjoleliv med skjelvekrøller bag ørane, gjør det egentlig sagen noe bêr?
Det var Vilhelm Krag, som starta elendigheda. Først ga han Agder nytt navn iMorgenbladet i nittennullto, deretter skulle Sørlandet besønges! Men skreiv Vilhelm bare idylliske og sukkersøde sangtekster? Jeg ser på et fotografi fra attennitti, der sørlandsdikteren poserer med sine ungbohemvenner, blant annet lyriker og skuespillforfatter Dagny Juel. Året før hadde Vilhelm Krag skrevet diktet Et skrig: Hvem var det som skreg / et langt uhyggelig skrig / som skar seg inn i den rolige natt / i den duftende sommernatt / mens alt lå stille, nød nattens ro. - Dette er fire år før Dagny og Vilhelms bohem- og kunstnervenn, Edvard Munch maler sitt verdensberømte Skrig. Diktet minner om bildet, eller omvendt, og i ein nyudgittMunch-biografi, har forfatter og tegneseriekunstner, Steffen Kverneland, plassert eindramatisk deklamerende Krag foran Munchs røde, urovekkende artdeco-skyer. Kverneland mer enn antyder at det må ha vært dikteren Vilhelm Krag som gav Munch ideen til det angstbiderske og foruroligende mesterverket. Er det einskjebnens ironi at Skrigs inspirator siden vidde store deler av sin diktergjerning til skjønnmaling av sørlendingers natur og lynne i godslige viser og stubber?
Det er minimalt med ubehag eller barske vilkår i de sommerlige sørlandsvisene. I einyudgitt og imponerende phd-avhandling om Sørlandets vei fra «terra incognita» til et sommerferieland (som kan lånes ved Universitetsbiblioteket i Agder), viser historiker og UiA-forsker Dag Hundstad hvordan attenhundretallets fortellinger om de stridbare egdene blei fortrengt udpå nittenhundretallet, til fordel for et idylliserende og turistvennlig bilde av den blide sørlending. Den gemyttlige sørlending - i kontrast til den barske nordlending. Hunstad påpeger at det ikke fins østlandsviser, vestlandsviser eller nordlandsviser. I sørlandsvisene blir myten om den behagelige og bedagelige landsdelen dyrka og konservert.
I 1975 kom sangboga Med Bløde Konsonanter: Nye sørlandsviser ud. Her skorter det verken på båder, krøller, kjoleliv, prammer eller madammer. Pigene er så søde at man ser seg nødt til å rime på fløde i neste linje. Visa To i båden av Wenche Knudsen er unntaget som bekrefter regelen. Tekstens uro kamufleres bag ein sødillustrasjon av et harmonisk kjærestepar i ein båd. Men låden er alt annet enn harmonisk. Riktignok befinner den kvinnelige hovedpersonen seg i ein pram, der hun og kjæresten ror med hver si åre. Bølgene glitrer og himlen er blå. Men jeg-personenhviler slitt blikk på kjærestens trauste profil, mens hun forsøger å “skjule sitt mismodbag latter og smil”. Sangen ender med at kvinna kaster fra seg åra og sier adjø. Er dette den første (og siste?) sørlandsvisa med kvinnelig forfatter?
Også i sommarsong ’93 med tekst av Rune Belsvik blåser det opp til uvær i kjæresteforholdet. Jeg-personen lufter vedet i skjærgården, for så å vende tilbage til kjæresten etter bådturen. Det burde finnes flere slige sørlandsviser, med innbagtskrig, som sier noe om livene vi lever i dag. Man har kanskje feriekrangla heile natta -i båden eller i spiggerteltet, i kjølebagen flyder kneipskriver, hvidost og eggerørebiderrundt, gjennommarinerte i udlekka abelsinjuice - med fruktkjødd! Kan ikke noen skrive ei vise om #denfølelsen?
Vilhelm Krag gav oss sørlandsvisene, men meinte nok ikke at den sommerligesangskatten kun skulle dreie seg om koselige og sødladne forhold. Et av Krags mest kjente dikt, som er tonesatt ei rekke ganger, er Der skreg en fugl: Der skreg en fugl over øde hav / langt fra lande / Den skreg så sårt i den høstgrå dag / flaksed i brudte,afmægtige slag / seiled på sorte vinger / bortover hav……….. Eller hva med degådefulle og urovekkende linjer til bohem og dramatiker Dagny Juel: Rastløse skyer jager / Over mine gledesdager / Over min sommers hede natt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar