20140126

Tradisjonsmad - med blaude konsonanter!


I bestemors fodspor.
Kristiansand Avis 23. januar 2013
Jeg liger enkel mad - gjerne ein bede brød og med pålegg. Morgenmad og formiddagsmad - og kveldsmad ligner den spanske "tapas" - små kalde retter og smager av søtt og salt, som edes på ein improvisert måde, kan man kanskje si. Når jeg besøger min 90-år gamle bestemor Tomine i Søgne, vanker det som regel et lide måltid bestående av oppskårne ebler og gullerødder, litt eggerøre og kjøddpålegg også hjemmebakt brød. Så kan vi sidde og snakke sammen, "røe"  i timesvis. Det vanker også sødmad: ein liden kaffidråbe og hjemmebakte lefser med gommeligoe, gome eller møsmor. Man lager det slig:

Brun sukker i gryda, to spiseskjeier. Kog opp ein liter heilmelk, tilsett ei blanding av to vispa egg og to desliter kulturmelk. Tilsett sirup, to spiseskjeier og heil kanel. Dette skal så småkoges til det nesten er kokt ned. Ikke rør, bare vend massen av og til. Rosiner kan has i om man liger det mod slutten. Jevn med litt rista mel og vann heilt til slutt.

Tomine er en tradisjonsbærer. Redaktør og ildsjel Beth Repstad har i boga I bestemors fodspor - kultur og matteadisjoner på agderkysten, samla sammen tradisjonsoppskrifter. Trond Moi sier i et forord i boga at ildsjelene bag boga har inspirert ham til å satse på lokalmad i restauranten hans på Verftet i Ny Hellesund: Det de gjøre er å ta vare på norsk kultur på høyt nivå!
Les boga, lær om tradisjonsmad og nyd et varmt eller kaldt måltid - gjerne sammen med ei bestemor!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar