20140304

κύδος eller Kudos

Jeg har sett det brukt - og brukt det selv i SoMe - men hva betyr egentlig Kudos?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi:

Wiktionary-logo-en.png
Wiktionary har ordboksoppføringer om kudos
Kudos (fra gresk κύδος kydos, bokstavelig «det som er hørt om») betyr berømmelse eller anerkjennelse ved å være kjent grunnet en handling eller noe man har oppnådd.
Ordet gikk inn i engelsk språk som britisk studentslang tidlig på 1800-tallet, en gang mellom 1825 og 1835. Fra akademiske sirkler fikk ordet større utbredelse i løpet av 1920-tallet i journalistikken. Eksempel: «He received kudos from everyone on his performance» (= «Han fikk kudos fra alle for sin utførelse»).[1] Til tross for at ordet opprinnelig er entall på gresk, ser det på engelsk ut til å være flertallsform, noe som har gitt grunnlaget for nybegrepet kudo (entall) på engelsk, tilsvarende kudos (flertall).
Selv om begrepet ikke er like godt kjent i alle miljøer er det introdusert på norsk. Det brukes da som «klapp på skulderen» og stilpoeng.[2] Det brukes også internasjonalt som synonymt for «poeng» mange steder på Internett hvor brukerne skal evaluere hverandres bidrag innenfor mange områder.
Uttrykket er et låneord lånt fra engelsk og er ikke listet i ordboken.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kudos. Dictionary.com. Besøkt 27. februar 2007.
  2. ^ willy b løser Nilsen-mysterietDagbladet (29. april 2002). Besøkt 27. februar 2007. Eksempel på bruk av ordet kudos: «Kudos også til Aschehoug for design av innertiernivå, utstyr og omslag er en stiltro og kjærlig»
  3. ^ http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=kudos

4 kommentarer: