20150529

Skisse: Udstillingsåbning SGP - kunstner Christian Sunde

Velkommen til udstillingsåbning.
Jeg er stolt over å få lov til å åbne ei udstilling av kunstner Christian Sunde i dag her på Søgne Gamle Prestegård. Sunde, som opprinnelig kommer fra Flekkefjord, er kjent for bl a store, toneangivende udsmykningsoppdrag som Elevbredden i Drammen, Kviensdal kunstsenter og .
I går var det stor fest og avdugning av Søgnes nye stolthed, Sol-skulpturen ved innkjøringa til Søgne. - å idag er det åbning av ei fantastisk udstilling som på mange måde kompletterer Sol-skulpturen.
Sunde, fra Flekkefjord, er utdanna fra Statens Håndverks~ og Kunstindustriskole i med spesialisering i metall. Og som alle her har sett, så er Sol i syrefast stål og akryl - nokså stram, kanskje litt kjølig relieff - mod med himmelen som et lerret. Symboliserer noe evig, prøve å holde noe fast i ein omskiftelig verden. Det er noe frosset - noe evig over Sol-skulpturen.
Så tenker jeg kanskje på et modsatt udtrykk her på SGP i dag: Her er det mindre himmel, og mer jord, mindre reinhed, men ei blanding og ein leg med ulige materiale. Mens Sol-skulpturen har noe kjølig, distansert over seg, er denne udstillinga, bokstavlig talt mæ hud og hår.
- Jeg snakka med kunstforsker Frida Forsgren ved UiA om Christian Sundes verk, og hun sa: 
jeg får et inntrykk av en legen og moderne kunststil, Sunde jobber jo med organiske materialer kombinert med det alle dingsene våre er laget av - LED, plast, polyester... 
...små hoder (2000) som ser ud som knotter på veggen, men som viser seg å være individualiserte portretter 
- det syder og koger fra denne udstillinga (tabg trekker seg sammen - se Fvn) denne udstillinga at den på en måde handler om levende liv - men også om død, og om det stofflige, lide opphøyde med død og forfall. Det lukter av denne udstillinga. Den er organisk, den lever. Sånn son vi gjør her og nå.
Jeg har lyst til å avslutte denne lille talen med å oppfordre alle til å gå inn i denne udstillinga med hud og hår - Kunst er sitt eget språg, men blir enda mer virkelig for oss om vi søger etter ord for å beskrive våre opplevelser, så: still spørsmål te de rundt deg, jeg ved at kunstneren vil være her så når du ser noe son gjør inntrykk eller du lurer på ta kontakt (hodene: kommer kunstneren hjem til deg - og monter). dialogisk - Sol kan vi ikke snakke med, men hun blir et evig symbol på Livet med stor L. Men livane, de med litt mindre l-er, de er det VI aleine og sammen (så godt vi kan) som skal leve. Derfor har jeg lyst til p Avslutte med å sitere kunstner Christian Sundes kloge ord til Fvn fredag:
- Denne udstillinga handler om at mi blir prega av livet og at ting forandrer seg. Det handler om forvitring, forgjengelighet og portrett. Men det er ikke noe jeg vil snakke for mye om, for da havner vi fort utpå glattisen, humrer han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar