20120421

Idedugnad angående Camilla Collett- og stemmerettsjubileet 2013.

Om et halvt år skal vi feire at det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmererett og at det er 200 år siden Camilla (Wergeland) Collett ble født. En foregangsdame for kvinners rettigheter, hun sies å være en viktig inspirasjonen til Ibsens banebrytende Et dukkehjem og selv forfatter av Norges første roman, Amtmandens døtre, som absolutt er en lesverdig roman også i dag. Og denne kvinnen trådte sine barnesko i Kristiansand (av alle steder). :-)
Wergelandsselskapet, som inviterte til denne idemyldringen, var sentrale i Henrik Wergelandåret 2008 og fikk da til en godt samarbeid kulturaktører imellom, også i Kristiansand.
I dag var det likeledes en mix av kulturaktører som invitert til å spinne ideer til jubileumsåret i 2013. Rolf Gupta, Maj-Britt Holljen-Thon, Sarita Sehjpal, Ragna Marie Henden og Jahn Thon innledet, og dette ble grunnlaget for en god debatt. Det er mange sprøsmål å stille seg: Blir dette jubileet for "politisk korrekt", hvordan feires dette året, er f eks valget av Evita- og Karmen-oppsetninger på Kilden egentlig et verdig valg? Jahn Thon snakket om Camilla som fortropp, og en person som på en måte gikk inn i og så forbi sin egen tid, og er svært aktuell i vår tid. Saritha Sehjpal og Rolf Gupta trakk frem det internasjonale perpektivet: Sufragrettenens ofre, kvinner som lider i verden i dag og de mange ressurssterke kvinnene som er kommet til Norge. Ragna Marie Henden fortalte oss om Stemmerettsjubileummets planer og arrangementer. Ann Kristin Undlien informerte om hvordan Kristiansand Folkebibliotek skal være delaktige i jubileet, og jeg håper at vi i forkant av dette jubileet kan arbeide sammen like godt som i 2008. Tusen takk til til Wergelandselskapets gode initiativ.

1 kommentar:

 1. stemmerett for 16 åringer
  regjeringen - partipolitisering av jubileet
  ytringsfrihet - også på arbeidsplassen?
  Kvoteringsproblematikk
  SEX-porno- prostitusjon
  BARN
  Foreldrerolle
  Hvordan møte hersketeknikk

  SvarSlett