20130524

Rygende fersk fra trykkeriet

Boga Blaude konsonanter - 1000 sørlandske ord og udtrykk har kommet fra trykkeriet i dag! Boga er blitt så FIN!!! 1000 takk til designer og fotograf Mari Melås og forelegger Andreas Aase i Portal forlag! Boga kommer om få dager ud i boghandlen og kan bestilles der eller på Bogkilden.


Fra Bagsidetekst
De blaude konsonantene b, d og g i sørlandsdialektene er i ferd med å forsvinne. Bibliotekar Birgitte Kleivset er oppriktig opprørt over udviklingen og spør - på sin blaude sørlandsdialekt: «Men er det ikke verdt å verne om dette karakteristiske språgtrekket som har eksistert siden 1300-tallet?» Språgforsker Ingrid Kristine Hasund har ingen sterke meninger om dette - hun registrerer kun at det er uenighed om temaet. Men så er hun da også ungdomssprågforsker og sysler med slige ting som slang, banning og det som verre er, så hun lar seg sjelden affisere av språgendringer. “Det er sånt som skjer”, sier hun med et skuldertrekk. På østlandsk.Men begge er enige om at de blaude konsonantene er veldig koselige. Så koselige, faktisk, at de to kollegaene ønsket å dokumentere dem (ja kanskje til og med redde dem?) før de blaude konsonantene går i graven med den eldre generasjonen sørlendinger. Derfor har de laget denne lille boga som en hyllest og støtte til en udrydningstruet art. De håber den vil bli feiret med ræger (= reker) og blaudis (= bløtkake) over hele landet!

  • Birgitte Kleivset (cand.philol) er universitetsbibliotekar ved Universitetet i Agder. Hun har hovedfag i nordisk litteratur og språk, og har skrevet hovedoppgave om Jan Erik Vold. I tillegg er hun kunstner, med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen. Kleivset er avisspaltist for Fædrelandsvennen, og blogger aktivt om temaer som blaude konsonanter, informasjonskompetanse, språk, litteratur og kunst.
  • Ingrid Kristine Hasund (dr.art) er språkforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, og seniorforsker ved Sørlandet Sykehus. Hun har forsket på norsk og engelsk ungdomsspråk i nesten 20 år, med fokus på småord, slang og banning. Hasund har skrevet flere bøker om emnet, blant annet Ungdomsspråk, Slang, og Fy Farao! Om nestenbanning og andre kraftuttrykk. Hun har deltatt som språkekspert blant annet i Først og sist, Typisk norsk, Språkteigen og NRK’s Frokost-tv, og har utviklet flere formidlingsprosjekter for barn om språk og kommunikasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar