20131014

E-lån på Agder

10. og 11. oktober var det åpent seminar om Agderbibliotekenes pilotprosjekt om utlån av e-bøker på Agder i henholdsvis Kristiansand og Arendal.

Dette blir et spennende prosjekt å følge videre. For mer detaljer, se twitterstrømmen på #elån og ellers her

I Aust-Agder fredag var det Kristin Havstad fra prosjektgruppa åpna, og sa at Agderbibliotekene som et konsortie snarlig kan kjøper e-bøker som i felleskap lånes ut til Agders befolkning. Kjartan Vevle, fra Biblioteksentralen, som leda seminaret sa at "e-bokbutikken" foreløpig består av  et tusentalls, mye "backlist," men før lansering vil mange forlags nye titler komme til. Først og fremst er det skjønnlitteratur som kan kjøpes, men også noe faglitteratur (uten for mange illutsrasjoner). Barnebøker fins det lite av forløpig, men her kommer man til å kunne kjøpe "backlist."

Et interessant poeng som kom fram i en samtale med avdelingsleder Nina Stenbro fra Kristiansand Folkebibliotek, var at de, sammen med 70 andre bibliotek, har fått mulighet til å motta kulturfondbøker som e-bøker. Kjartan Vevle fra Biblioteksenytralen sa at det er uklart om samtlige Agderbibliotek får 

@Kleivspark @ubaugla Vi har hatt overraskende mye utlån på kulturfond-bøker på vår e-boksapp fra @eBokBib  @Solvberget. Det fungerer!

Det var spennende og nyttig å twitre fra seminaret, og mine oppdateringer ble retwitra av bla NRK Bok. Her er tweeten som fikk flest «retweets»:

Kjartan Vevle: E-øker i bibliotek vil forandre markedet, meiner Forlagene i Norge. Da vil ikke folk kjøbe ebøker lenger? #elån 

Ett av de siste spørsmålene som Kjartan Vevle fra Biblioteksentralen stilte tilhørene var: Kan satsningen på e-bøker gjør at bibliotekene får nye kundegrupper? Hvordan legger man i tilfelle til rette for dette? 

2 kommentarer:

  1. Her på Stavanger bibliotek har vi har 2996 utlån på 234 titler vi har på kulturfond siden 21. mars, da vi lanserte. Kan sikkert regne minst halvparten for teste-ut-utlån, men likevel er det et ganske respektabelt antall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Høres utrolig bra ut! Tror du dette er nye eller "gamle" lånere?

      Slett