20140327

Skaberne

Kommunikasjon, ikke teknologi?

Denne uka har jeg vært på to konferanser: Grunnlovsfestivalen ved UiA, og IKT-klynga Digins Digitalkonferansen, der man møter bransjefolk, ledere, studenter innenfor teknologi.

Mens Grunnlovsfestivalen hadde som oppgave og belyse de enkelte fagfelts arbeid (og motarbeid) av demokratiet, var det teknologi som skulle være hovedfokus på Digitalkonferansen. Men jeg ble overrasket - ITbransjen synes i disse dager og gå i seg selv. Leder av IT-firmaet Doorway Martin Tan setter ord på dette når han sier at man bransjen har komplisert det som burde være like enkelt som å sette seg inn i en bil og kjøre avgårde. Hvorfor skal bruk av en PC være så vanskelig med sertifikater, kompliserte og intrikate nedlastningsprosesser? 

Nå har bransjen, ifølge IT-guruene Martin Tan og Eirik Newth, ikke har noe valg. Skytjenester og nettbrett gir oss brukervennlighet og enkle arbeidsflater. ITbransjen kan glemme å pådytte folk komplisert teknologi. Istedet bør IT-næringene fokusere på folk, deres prosesser og behov. IT-bransjen vet ikke lenger best, men de må bli best på service og tilby brukervennlige produkter og arbeidsflater. Eirik Newth, som ledet konferansen, arbeider kun skybasert og forteller lattermild om "gamle dager" når man måtte laste ned programmer, sertifisere, oppgradere, leite etter akkurat den dingsen man hadde akkurat det dokumentet på. Nå er alt ett sted - tilgjengelig fra hvor som helst.

Et av temaene som følger naturlig med i en slik utvikling er tillit. Hva skjer når alle våre nedtegnelser, bilder og samtaler forflyttes fra vår hjemme-PC til skya? I dag foregår det en massiv forflytning av filer (og ansvar/tingang til disse) fra oss/bedrifter til leverandører som f eks Google. Hva skjer da med personvern og overvåkning? Hvem eier informasjonen som vi deler i skya, og hva kan den brukes til? 

På Grunnlovsfestivalen var det bl a slike problemstillinger som ble diskutert. Hvem har makt i et samfunn, er våre systemer, lover og prosesser demokratiske? Hvordan arbeider vi med det gode samfunn, rettferdighet  og medbestemmelse? I et samfunn med Big Data, der mer og mer informasjon samles inn, analyseres og brukes "mot oss" - hva er legitim bruk? Hva slags liv og samfunn ønsker vi? 

 For mer om de to konferansene, sjekk #Grunnlovsfestivalen og #Digitalkonferansen på Twitter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar