20151029

Ingen hverdag

Når gikk du sist inn i en bokhandel og kjøpte deg en smal, modernistisk lyrikksamling? - Disse tynne flisene med lite tekst og mye luft på sidene. Ikke? Aldri?

I noen av livets situasjoner leter vi etter ord. Det kan være en vond eller god opplevelse, tap eller undring. Jeg trenger ord til å forstå og bearbeide, gjør du?

Noen har gått foran. Noen har vært der før. På en måte er det en trøst, samtidig som det er vondt å tenke på. Diktet "Ingen hverdag" fra diktsamlingen Jeg vil hjem til menneskene av forfatter Gunvor Hofmo (1921 - 1995) er et dikt som regnes for et av de mest sentrale i norsk litteratur. Et googlesøk med ordene "ingen hverdag" gir treff til låt-versjoner av gruppa Valkyrien Allstars, ikke diktet som rein tekst. Til slutt finner jeg den digitalt:
Gud, hvis du ennå ser / det er ingen hverdag mer. / Det er bare stumme skrik, / det er bare sorte lik / som henger i røde trær! / Hør hvor stille det er. / Vi vender oss for å gå hjem, / (...) 
På albumet "Ingen hverdag" har gruppa Valkyrien Allstars gjort Hofmos dikt til musikk. Vokalistens avdempa, ru stemme, med små folketone-innslag, transporterer og muterer Hofmos dikt på en gripende måte. Man kjenner at "det er ingen hverdag mer" - samtidig som musikken putrer vakkert videre - verden og hverdagen er der, jo. Et effektfullt grep er at idet refrenget skal komme - og man forventer mer av diktet, stemmer istedet vokalisten i med et sart "aaaa", og får "svar" av andre lyse stemmer - en slags vakker og vond harmoni. Et fravær av ord som gir et følsomt nærvær av noe - annet.

Hvordan utrykke det ordløse? Gjerne gjennom bokstaver på papir, Hofmos litteratur selges over disk, lyrikksamlingene kan leses på Bokhylla.no, bøkene lånes hver dag ved norske bibliotek - Hofmo leses. Anbefales kan også lyrikerens klangfulle opplesning i arkivopptak. Ordet lyrikk kommer av "lyre." Det blir noen stofflig og "sant" når et dikt leses opp eller synges. Sjekk ut Valkyriens versjon av "Ingen hverdag" på youtube. Den låten gjør tap.
2 kommentarer: