20190122

Kan Agderkonferansen slutte å spre feilaktige myter om sørlendinger?


Sørlendingen er:
1. Forsiktig
2. Fåmælt
3. Mann


Æ må sei æ hoppa i stolen på Agderkonferansen 2019 da ny NHO-leder Ole Erik Almlid fikk overrakt romanen Kilden av Gabriel Scott fra 1918(!) etter å ha snakka varmt om viktigheden av nyskabing og internasjonalisering i landsdelen. 😱 Ikke konfekt fra en sørlansk gourmetbedrift, eller slipsnål av sørlandsbaserte kunster Camilla Prytz, ikke en sørlandsprodusert t-skjorte av sørlandsgründer Littanna, madpakke av Sarita Sehjpal, ikke en kalender av Pictureit eller TheMoen.


At »den forsiktige sørlendingen» er en seig myte, sjekka jeg i pausen med blant annet Kari Henriksen og Sara Sægrov Ruud, du kan sjekke sjøl ved et googlesøg. Men etter en prima konferanse, både innholdsmessig og teknisk med awesome konferansierer Benedicte Tynes og Torbjørn Urfjell, lurer jeg på om Agderkonferansen bevisst ønsker å semetenterer myter? Det kan da ikke være veien å gå for å øge veksten på Sørlandet? Det er uheldig at i konferansens introduksjonsfilm beskrives sørlendingen som forsiktig. Really? 😳


I doktoravhandlingen «Sørlandet, fra terra incognita til sommerferieland» (2013) beskriver forsker Dag Hundstad hvordan «den forsiktige sørlendingen» ble skapt av diktere som Krag og Scott, mens tidligere beskrivelser var et egder var «stridbare og handlekraftige.» Ja, dette siste gir jo mening også, man bør vel være litt tøff og handlekraftig når man skal lose udenladske skib i den sørlanske skjærgård.


Kjære Agderkonferansen, takk for en fantastisk dag med sørlandske ledere og gründere av verdensformat. Men jeg syns faktisk ikke at NHO-sjefen bør lese om Fiskeren Markus for å forstå det sørlandske lynnet. 50 % av Sørlendinger er kvinner, mange med brunere hud og mørkere hår, enn det som ble presentert på scenen i år. Sørlandet er mangfold! Og de fleste av oss er en mix av innadvent- eller udadvendthed, som i verden ellers! Håber dette blir bedre gjenspeila i 2020-konferansen!


LIG & DEL - som vi siår på Sørlandet! 🙌🏾

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar