20121003

Kulturkjerring

Fædrelandsvennen skriver i dag at det er "Kulturkjerringer" som bruker Kristiansands nye konsert- ballett og teaterhus: Kilden mest. Er det et problem? 

I fjor høst gikk den såkalte "kulturkjerringdebatten" etter at forfatter Tomas Espedal hadde sagt at "hvis mine lesere bare var femti år gamle damer, hadde jeg sluttet å skrive på dagen" - Espedal brukte ikke begrepet "kulturkjerring selv" - i følge Retriever dukker begrepet først opp i en liten avisspalte i 2009: Molly skriver om begrepet "kulturtante" at det ikke lyder "spesielt vennligsinnet eller respektfullt, snarere litt stereotypt og latterliggjørende (...) men begrepet "kulturkjerring" er verre..." (Klassekampen 31.01.2009). Klassekampen er faktsik den papiravisen, som har brukt begrepet mest, tett fulgt av Bergens tidende, mot bare 4 ganger i Aftenposten og tre i Fvn.
Faksimile Fædrelandsvennen 03.10.2012. 

Og vi kulturkjerringer kan føle oss litt støtt: en innsender til Fvn 10. oktober 2011 skriver at det er kommet "et nytt effektivt herskerord til synonymordboka: kulturkjerring. Og så dette forferdelige: flagrende gevanter. Hun har på seg sjal, hun liker farger, hun foretrekker til og med lin!".

Selv synes jeg "kulturkjerring" er et ganske treffende og kult begrep, men det irriterer litt at det ikke finnes et motsvarende begrep på kulturelle menn fra førti og opp! - For de fins jo de også? :-D Eller kanskje kan "kulturkjerring" løftes fram til å favne både kvinner og menn "i sin beste alder" som har sans for kultur, vin og sang? Uten dem/oss ville det ikke vært mye moro i denne landsdelen! Derfor er det  bare bra at Kulturkjerringen viser vei, også til Kilden!
.
Kulturkjerringjournalistikk: Kun 4 artikler hittil i år... (Kilde: Retriever) ;-D

2 kommentarer:

  1. Jeg er en kulturgubbe!

    SvarSlett
  2. Åh, så godt at du står fram, Bjarne!!! Mi kulturkjerringer og kulturgubber er undervurderte!! :-)

    SvarSlett