20150111

En tveet og en vrang

Hva er kommunikasjon? Her er en humoristisk tekst - med litt alvor - om dette ;)

- Har konferansestrikkende bibliotekarer skjønt noe vi andre ikke har? 

Det summes mellom stolradene - det diskuteres perlestrikk, vrangbord og sidefelling. På scenen står en forfatter, stotrende lesende fra sin nyudgitte lyrikksamling. Etter det obligatoriske kulturinnslaget skal en politiker uden nasjonalt lånekort snakke varmt om bibliotek, og til slutt skal den nyudnevnte nasjonalbibliotekaren foredra om sine ideer og strategier foran et hundretalls bibliotekfolk fra heile landet. 

En del tvitrere, med NBF-leder Mariann Schjeide i spissen, har tatt til orde for å droppe konferansestrikk og heller tvitre. Mange mener det er uprofesjonelt at bibliotekarer er opptatt med hjemlige sysler når de er på møder og seminarer i embeds medfør. - Det er da ikke mer enn rett og rimelig at man skriver ned og evt deler informasjonen man får på konferanser og andre faglige mødeplasser?

"Et loddent nøste triller ukontrollert bagover under stolsedene, garnbunten plukkes opp og leveres med et skjevt smil til den rødmende eieren på første benk"

Det å strikke er for mange bibliotekarer en dyd av nødvendighed, den hjelper til å holde konsentrasjonen oppe, ifølge konferansestrikkerne selv. Strikking er jo også udnytte dødtid? Og sjenerte bibliotekarer, som ikke tør ta kontakt med sidekvinnen, kan med intenst blikk konsentrere seg sidefelling "1 m i hver side, som gjentas på følgende 24. p = 36 (40) 44 m. til str til arb måler 95 (93,5) 92 cm" - mumles det.

Ved begynnelsen av 2000-tallet gikk det en html-kurs-bølge over landet. Ikke bare IT-bibliotekarene, men også de vanlig dødelige klass-og-kat-bibliotekarene skulle til pers og opprette sin egen hjemmeside. I etterkant har jeg tenkt at det kanskje ikke var tilfeldig at svært mange av disse nettsidene hadde et strikketema; For ligner ikke html-koding svært mye på mønsterstrikk?

"Strikking er et eget språg"

Kanskje er det sant det som en herværende strikkeforsker påstår, at strikking er et eget språg, som kan minne om en type morse, rebus eller disse nymodens emojis. Derfor kjære tvitrere, drodlere og skribenter: løft blikket fra skjerm og notatblokk og ta en god og grundig kikk på deres nystrikka Nasjonalbibliotekar, Aslak Sira Myhre. Hva har han tatt på seg? Ikke la dere avlede av det han sier eller av den flotte powerpointpresentasjonen med NB-logo. Er ikke det subtile budskabet han sender ud i form av sin nystrikka grønlender i naturfarva grått, sort og hvitt mer interessant? 

De strikkere bibliotekarene tar et granskende blikk på nasjonalbibliotekaren, øyensynlig full gang med eksegese med en strikkeanalytisk tilnærming. Er det slik at de strikkekyndige får med seg et skjult budskab fra Myhres kompliserte lusemønster, åtte-blads-roser og fletteborder? Jeg er i tvil, men såpass usikker at jeg nok vil erstatte nettbrett og notatblokk med bambuspinner og alpakkagarn på neste bibliotekkonferanse. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar