Flere titler
To andre kjente universitetsromaner som kom ut i 2006/2007 er Henrik Langelands Francis Meyers lidenskap og Stian M. Landgaards Herrer i åndenes rike.
For at en roman skal være en universitetsroman må de universitetsansatte inngå som en del av handlingen, ifølge Uri. Dette er også høyst tilfelle i Norges ferskeste roman i sjangren, Undis Brekke av Gunhild Øyehaug fra 2014.
Humor
En del som går igjen i disse romanene er en utpreget sans for det humoristiske. Forfatter Henrik Langeland snakker om at sjangeren har"to tradisjoner, en britisk og en amerikansk. Den britiske er humoristisk, mens den amerikanske er mer inderlig alvorlig (jf Bokavisen.no).
Universitetskultur
Ifølge Fvn.no gir Uri i De beste blant oss at Uri "en underholdende vinkling på akademias kameraderi. Individets verdi telles i publiseringer og renommé. Det skaper et system hvor man lett selger sin sjel (og sin kropp) for å tekkes dem som sitter på nøkler til pengekister og anseelse."
Kjærlighet til Akademia
Selv om romanene på mange måter harselerer med universitetsmiljøene, og personene som arbeider, forsker og studerer der, tar også romanene opp mer alvorlige temaer som maktforholdet mellom en veileder og en student. Ifølge Helene Uri man må ha kjærlighet til stoffet for at det skal bli bra litteratur.
Universitetsroman - del din favoritt
Gir norske universitetsromaner er dekkende bilde universitetssektoren, og dagliglivet til ansatte og studenter? Lån en av dem på UB, og del gjerne dine tanker til Unikums facebookside.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar