20180207

Redaktører og journalister motarbeider falske nyheter hver dag!

Tirsdag 6. februar ledet historieforsker ved Arkivet, Thomas Vidnes Hansen Hagen en svært interessant, velregissert og tankevekkende samtale om falske nyheter med

Veksten i sosiale medier generelt og Facebook spesielt ble tema i debatten om falske nyheter på Arkivet denne tirsdagskvelden i Kristiansand. - Mediene er ikke nødvendigvis lengre sentrale når det gjelder hva som deles av masseinformasjon, sier Hilde Sandvik: - Mediene har sittet på en «hvit hest» og visst best. Slik er det ikke lenger. Ferskt eksempel er i følge Broenxyz-gründeren hvordan nye nettsteder som Resett og Document.no tvinger tradisjonelle medier ut på banen, nå sist da Resett kjørte sak på Trine Skei Grande. 

- Jeg er lei av såkalte «sterke meninger» utbryter Hilde Sandvik. - Jeg vil mye heller ha analyser der man viser kildene man bygger på. - Enig, bruk gjerne hyperlenker i nettartikler, sier Tarjei Leer- Salvesen. - Selv mener jeg at fotnoter bør bli fotlenker, sier forsker Thomas Vidnes Hansen Hagen.

- Det et problem at disse nye mediene ikke holder samme nivå som tradisjonelle medier, samtidig som de, i motsetning til eksempelvis Fædrelandsvennen er gratis sier Leer-Salvesen. Folk må rett og slett bli mer kildekritiske, sier journalisten med bakgrunn fra gravearbeid i NRK Brennpunkt.

Begge paneldeltagere er kritiske til Faktisk.no - man kan kanskje si at noe er riktig, men man får ikke med konteksten sier Tarjei Leer-Salvesen. Men Faktisk.no kan være bra for å få påfyll for journalister og andre i kildekritiske metode. - For meg er dette en gjeng med folk som er retthaverske og moralistiske sier Hilde Sandvik. Sandvik og Leer-Salvesen arbeider hver dag med “transparency” og å forsøksvis dyrke et fellesskap rundt samtalen - der man ikke gir alle dataene til store internasjonale selskaber som f eks Facebook. Tarjei Leer-Salvesen med innovasjonen: innsyn.no som nå planlegges å lanseres i skandinaviske naboland. Hensikten med Innsyn.no har vært å lage et verktøy for god journalistikk, samtidig som å gi allmennheten tilgang til offentlige dokumenter. Offentlige etater er ikke så åpne som man kanskje skulle tro, Leer-Salvesen nevner universitetssektoren som det grelt eksempel. - Jeg vil at folk flest kan gå til kilden, sier gründeren, som til nå har tilgjengeligjort 12 millioner søkbare dokoumenter for offentligheten.

Men det nye nettstedet Broen.xyz ønsker grunnlegger og sjefredaktør Hilde Sandvik å skape en nordisk offentlighet; “en møteplass der folk i Norden kan møtes og snakke på tvers av landegrenser og generasjoner. Naboen har aldri vært nærmere.”

- Jeg er lei av såkalte «sterke meninger» utbryter Sandvik og høster bifall fra salen. - Jeg vil mye heller ha analyser der man viser kildene man bygger på. Enig, bruk gjerne hyperlenker i nettartikler, sier Leer- Salvesen. - Selv mener jeg at fotnoter bør bli fotlenker, avslutter forsker Thomas Vidnes Hansen Hagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar