20150429

SoMe - forskningsprofilering

Forsker Petter Bae Brandtzæg har skrevet doktoravhandling og forsker på SoMe. Mer her


Ill: Wikipedia.org
Hvordan kan en leder eller forsker i Akademia ha dialog med studenter, ansatte og andre aktører i sektoren, nasjonalt og internasjonalt?

Sosiale medier er å starte samtaler, sier forfatter og kommunikasjonsekspert Ida Jackson, som har skrevet boka Sosiale medier. Via nye medier kan man utvide sitt "personlige læringsnettverk" (jf Inger Carin Grøndal, BI). 

Gjennom aktiv og tydelig tilstedeværelse på nye medier, dvs samtaleplattformer som Twitter, Blogg og Facebook kan man spre informasjon og forskningsresultater, lytte og diskutere med andre forskere, studenter og andre interesserte. Det kan være tidsbesparende, men det kommer an på hvordan man benytter seg av de nye mediene.

Opprett blogg på UiA


Her er tre tips om bruk av SoMe i Akademia:

1) Del mye - men ikke alt. Jo mer du deler, diskuterer og responderer på i sosiale medier, jo mer lærer du, og jo mer blir du selv lyttet til. Vit også at offentlighet og presse har rett til å publisere tekster og bilder fra SoMe-kontoer (også lukka profiler). Det kan være bra, og bety publisitet omkring viktige saker. Ha en plan på hvor mye du vil dele, de mest private bildene og tekstene kan med fordel deles og diskuteres i lukkede rom/grupper der bare betrodde har tilgang. 

Slik oppretter du en Facebookside 

2) Skriv blogginnlegg om dine hjertesaker. Å skrive er å tenke, sier professor Toril Moi. I vår tid er det å kunne skrive og kommunisere poengtert om komplekse problemstillinger, helt sentralt. Etterhvert blir bloggen ditt beste arkiv, et sted å hente tekster og bilder fra. For å skrive best mulig, les andre akademiske bloggere. En kjent blogger i norsk akademisk offentlighet er HIOA-rektor Curt Rice. Kast deg ut i det: Bloggsjangren er utforskende og prøvende. Eks: Det er fullt mulig å ombestemme seg i neste innlegg, eller stryke/endre tekst. Før foregikk diskusjonene i kommentarfelt på bloggen, nå er det mer gjengs å dele og diskutere blogginnlegg på Facebook og Twitter.

Lær Twitter på fem minutter av Elin Ørjasæter 

3) Vær raus - kommenter og del. Å delta i SoMe er å lytte og "like" andre. Kommentér gjerne, still spørsmål, ros og kritisér, gjerne med et glimt i øyet. Inkluder andre i samtalene, slik at diskusjonene blir mest mulig flerstemte. Del andres gode materiale, gi ros til produsent. Det man skriver i SoMe er ikke skrevet i stein, i SoMe kan man være spontan, men har man delt noe man etter en stund tenkte ikke var "helt greit" - kan man slette og forsøke igjen. Prøv - det er lov å gjøre "feil".  Lytt til innspillene og rådene du får fra følgere, studenter og ansatte. SoMe er en lyttepost og en delingsplattform i den digitale Universitetsbyen.

Se Twitterkurs på Youtube:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar